Płock, al. Jana Kilińskiego 4 stowarzyszenie70@wp.pl 24 367-27-30

Granty i projekty

Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Dyrektora ZST

W grudniu 2019 roku otrzymaliśmy dofinansowania z Urzędu Miasta Płocka na realizację zadania publicznego pn. „Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Dyrektora Szkoły” w wysokości 1300zł.

Zgodnie z wieloletnią tradycją turniej odbył się 6 grudnia 2019 r. Przygotowaliśmy plakat informujący o tym wydarzeniu oraz zaproszenie. Turniej został zorganizowany przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a poprowadzony został przez Panią Małgorzatę Srokę (Członka Stowarzyszenia, a zarazem Sekretarza Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia). W przeprowadzeniu turnieju i wręczaniu nagród Panią Małgorzatę Srokę wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia – Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST – Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia – Pani Agnieszka Stańczyk-Jabłońska.

W turnieju wzięła w nim udział rekordowa ilość – 101  uczestników w kategorii dziewcząt i chłopców oraz w kategorii kobiet i mężczyzn – nauczycielek i nauczycieli ZST. Największa konkurencja była wśród chłopców, gdzie walczyło 80-ciu zawodników. W turnieju wzięły też udział 3 nauczycielki i 6 nauczycieli.

W ramach realizacji tego zadnia zakupiono piłeczki do tenisa stołowego, puchary, napoje i suchy prowiant dla każdego uczestnika turnieju.

OTWARTE MISTRZOSTWA PŁOCKA JUNIORÓW W SZACHACH KLASYCZNYCH 2019

W 2019 roku otrzymaliśmy dofinansowanie z Urzędu Miasta Płocka na realizację zadania publicznego pn. „Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych” w wysokości 2500zł.

Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a zostały poprowadzone przez P. Grzegorza Potkańskiego – Wiceprzewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia. W przeprowadzeniu mistrzostw i wręczeniu nagród dla uczestników, Pana Grzegorza Potkańskiego wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia Pani Agnieszka Stańczyk – Jabłońska.

Mistrzostwa odbyły się w dniach 4-7 lipca 2019 roku. Rejestracja uczestników odbyła się poprzez zapisy na stronie http://www.chessarbiter.com/. Turniej był rozgrywany systemem szwajcarskim na dystansie 9 rund, tempo gry 60 min. + 30 s po każdym posunięciu od początku partii dla zawodnika. Zawodników obowiązywał zapis partii. O zajętym miejscu decydowały kolejno: liczba zdobytych punktów, punktacja Buchholza z odrzuceniem najsłabszego i najlepszego wyniku, pełna punktacja Buchholza, liczba zwycięstw oraz progresja.

W ramach turnieju zaplanowane zostało wiele atrakcji dla dzieci i młodzieży: spacer po Wzgórzu Tumskim i zwiedzanie Katedry, wycieczka do zoo w Płocku, rejs statkiem wycieczkowym po Wiśle. Podpisana została umowa wolontariacka z kilkoma osobami oraz zostało wykupione ubezpieczenie NNW za pracę wolontriacką.

Szachowe Mistrzostwa Płocka Juniorów

Od 4 do 8 lipca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Płocku rozgrywane były Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych. Turniej miał charakter ogólnopolski, rozgrywany był systemem szwajcarskim, na dystansie 9 rund, z tempem 60min + 30s dodawanych po każdym ruchu na partię dla zawodnika. W zawodach wzięło udział 22 zawodników z Płocka i innych miejscowości kraju.

Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a zostały poprowadzone przez Pana Grzegorza Potkańskiego – Wiceprzewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia. W przeprowadzeniu mistrzostw i wręczaniu nagród Pana Grzegorza Potkańskiego wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia – Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST – Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia – Pani Agnieszka Stańczyk-Jabłońska.

Mistrzostwa rozgrywane były pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Płocka p. Andrzeja Nowakowskiego. Organizatorem było Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a patronat medialny objął Tygodnik Płocki. Środki finansowe na organizację tego turnieju pochodziły z dofinansowania z Urzędu Miasta Płocka oraz ze Stowarzyszenia. 8 maja 2018 roku złożyliśmy projekt na realizację zadania publicznego pt. „Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych”, na który otrzymaliśmy grant w wysokości 2000  zł.

Mistrzynią Płocka została Aleksandra Szczypawka reprezentująca PUKS Mikołaj Gąbin, uzyskując 8,5 z 9pkt. II miejsce wywalczył Kornel Garwacki reprezentujący UMKS Na Pięterku Poznań, a III miejsce Wiktor Dutkiewicz z Płocka. Obydwaj zawodnicy zdobyli po 7pkt. i o miejscu na podium zdecydowała punktacja pomocnicza Buchholza.

W turnieju trzech zawodników uzyskało normy na wyższe kategorie szachowe. Michał Kolankiewicz zdobył III, Karol Cojnacki IV a najmłodszy uczestnik turnieju Tomasz Grochulski V kategorię regionalną. Klasyfikację zawodników z rankingiem do 1600 PZSzach wygrał Sebastian Myśliwiec reprezentujący PUKS Mikołaj Gąbin, klasyfikację z rankingiem do 1400 PZSZach Patrycja Sobótka z Płocka a klasyfikację z rankingiem do 1200 PZSZach Karol Chojnacki z Nowego Gulczewa.

Oprócz zmagań szachowych zorganizowaliśmy dodatkowe atrakcje takie jak: przejazd meleksem i zwiedzanie Płocka, rejs statkiem turystycznym po Wiśle integracyjne ognisko nad wodą, wyjście do ZOO i Muzeum w Płocku. Atrakcje te zorganizowane były we współpracy z naszymi partnerami: Stowarzyszeniem Wodniaków „Flis” i  ZUH „Orlik” Andrzej Bromka.