Płock, al. Jana Kilińskiego 4 stowarzyszenie70@wp.pl 24 367-27-30

Granty i projekty

Rekrutacja na warsztaty z robotyki:

Miło nam poinformować wszystkich, iż w dniu 17 stycznia 2023 roku o godz. 17:00 w siedzibie Muzeum Mazowieckiego przy ul. Kolegialnej 6 zostały wręczone granty w ramach XI edycji konkursu dla organizacji pozarządowych oraz V edycji konkursu adresowanego do osób indywidualnych i grup nieformalnych. Fundatorami Funduszu Grantowego są PKN ORLEN, Basell Orlen Polyolefins, Gmina Miasto Płock, , a także Levi Strauss Foundation.

Głównym celem konkursów grantowych, które przyznawane są przez „Fundusz Grantowy dla Płocka” od 20 lat, jest wspieranie projektów ukierunkowanych na poprawę jakości życia mieszkańców Płocka. Dotychczas Fundacja „Fundusz Grantowy dla Płocka” wsparła ponad 420 projektów dla płocczan na łączną kwotę niemal 6 mln zł., a udział w nich wzięło ponad 114 tys. osób.

Grant został wręczony Prezesowi Stowarzyszenia p. Andrzejowi Rutkowskiemu na projekt pt. „Nowe technologie – warsztaty dla młodzieży z Płocka”, który będzie będzie realizowany w partnerstwie z Zespołem Szkół Technicznych w Płocku w dn.1.03.2023 – 30.06.2023.

Poniżej link do zdjęć z tego wydarzenia.

26.10.2022 w Zespole Szkół Technicznych w Płocku w ramach otrzymanego grantu na organizację inicjatywy „Meet and Code 2022”, której sponsorem jest SAP, a partnerem TechSoup, zostały zorganizowane zostały warsztaty robotyki pt. „Budowniczy Przyszłości”.

Pracowaliśmy drużynowo. Naszym celem było zaprojektowanie, zbudowanie
i zaprogramowanie autonomicznego robota, który miał wykonać określone zadania. Teoretycznie miał poruszać się po wyznaczonej trasie, w praktyce wykazał się dość dużą autonomią i nie do końca nas słuchał.

W czasie warsztatów wykorzystywaliśmy zaawansowane zestawy Lego Mindstroms Ev3 w wersji Edukacyjnej ze zmodyfikowanym oprogramowaniem, dzięki czemu roboty programowane są za pomocą jednego z najpopularniejszych i najbardziej przyszłościowych języków programowania jakim jest Python. Musieliśmy opracować strategię działania i współpracując rozwiązywać problemy. Fajnym elementem byłą rywalizacja z innymi zespołami, choć też podglądaliśmy innych, ucząc się rozwiązywać problemu.

Dzięki super prowadzącemu nie tylko sporo się nauczyliśmy, ale również dobrze bawiliśmy. Nie wiedziałem, że programowanie może być tak wciągające, nie aż tak trudne, choć wymagające, ale na pewno fascynujące

We wrześniu 2022 r. otrzymaliśmy grant na organizację inicjatywy „Meet and Code 2022”, której sponsorem jest SAP, a partnerem TechSoup.

Grant na szachowe mistrzostwa juniorów 2022.

W dniach 2-4 lipca br. w Internacie Zespołu Szkół Technicznych w Płocku rozgrywane były Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych. Zawody miały charakter ogólnopolski, wzięło w nich udział 29 zawodników z różnych regionów kraju. Turniej przeprowadzono na dystansie 9 rund systemem szwajcarskim z tempem gry 60 minut plus 5-sekund po każdym posunięciu od początku partii na zawodnika.

Mistrzem Płocka został Kornel Garwacki reprezentujący Poznań, uzyskując 8 z 9pkt.
II miejsce wywalczył Stanisław Kącki- KSz Warsaw Sharks Warszawa z wynikiem 7,5pkt a
III miejsce zajęła Aleksandra Szczypawka- KSz Hetman Płock z wynikiem 6,5pkt. Kolejne miejsca zajęli Michał Dyśko- K. Sz. Dwie Wieże Rzgów, Adrianna Staniewicz- MUKS Stoczek 45 Białystok i
kolejni trzej zawodnicy z takim samym dorobkiem punktowym (5pkt) Michał Maliszewski, Jakub Mossakowski obydwaj reprezentujący
KSz Warsaw Sharks Warszawa oraz Mateusz Szczawiński z Płocka. O miejscach w tabeli tych zawodników zadecydowała punktacja
pomocnicza Buchholza.

Nina

4.0

21.5

Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów miały charakter turnieju klasyfikacyjnego, w którym 3 zawodników podwyższyło swoje kategorie szachowe będące wyznacznikiem siły gry szachisty.

Kategorię III PZSzach zdobyli 3: Mateusz Szczawiński, Mateusz Ciesielski i Maciej Charzyński, wszyscy z Płocka.

Normy na kategorię (PZSzach)

Normy

4.0

B2.10.3
(z 7 partii)

Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów były współfinansowane ze środków Urzędu Miasta Płock. Honorowy patronat sprawował Pan Andrzej Nowakowski Prezydent Miasta Płocka. Organizatorem było Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki. Za organizację zawodów odpowiadał Grzegorz Potkański członek Zarządu Stowarzyszenia, pełniący również obowiązki sędziego rundowego. Turniej otworzył Prezes Stowarzyszenia Andrzej Rutkowski wraz z Dyrektorem ZST w Płocku Dariuszem Tyburskim. Na zakończenie Turnieju przybył Zastępca Prezydenta Miasta Płocka Pan Roman Siemiątkowski, który wraz z Prezesem Stowarzyszenia Przyjaciół Siedemdziesiątki Andrzejem Rutkowskim i Dyrektorem ZST w Płocku Dariuszem Tyburskim wręczyli najlepszym zawodnikom puchary , dyplomy i nagrody. Zawodnicy, trenerzy, opiekunowie wystawili organizatorom wysokie oceny za sprawne prowadzenie zawodów, wyrażając swoją opinię licznymi oklaskami w czasie ceremonii zakończenia mistrzostw.

OTWARTE MISTRZOSTWA PŁOCKA JUNIORÓW W SZACHACH KLASYCZNYCH 2021

W 2021 roku również otrzymaliśmy dofinansowanie z Urzędu Miasta Płocka na realizację zadania publicznego pn. „Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych” w wysokości 2000zł.

Mistrzostwa, które odbyły się w Internacie Zespołu Szkół Technicznych w Płocku w dniach 3-5 lipca 2021 roku, zostały objęte honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Płocka. Prowadzone były przez Pana Grzegorza Potkańskiego – Członka Zarządu  Stowarzyszenia Przyjaciół Siedemdziesiątki.

Rejestracja uczestników odbyła się poprzez zapisy na stronie www.chessarbiter.com/

Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Dyrektora ZST

W grudniu 2019 roku otrzymaliśmy dofinansowania z Urzędu Miasta Płocka na realizację zadania publicznego pn. „Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Dyrektora Szkoły” w wysokości 1300zł.

Zgodnie z wieloletnią tradycją turniej odbył się 6 grudnia 2019 r. Przygotowaliśmy plakat informujący o tym wydarzeniu oraz zaproszenie. Turniej został zorganizowany przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a poprowadzony został przez Panią Małgorzatę Srokę (Członka Stowarzyszenia, a zarazem Sekretarza Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia). W przeprowadzeniu turnieju i wręczaniu nagród Panią Małgorzatę Srokę wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia – Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST – Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia – Pani Agnieszka Stańczyk-Jabłońska.

W turnieju wzięła w nim udział rekordowa ilość – 101  uczestników w kategorii dziewcząt i chłopców oraz w kategorii kobiet i mężczyzn – nauczycielek i nauczycieli ZST. Największa konkurencja była wśród chłopców, gdzie walczyło 80-ciu zawodników. W turnieju wzięły też udział 3 nauczycielki i 6 nauczycieli.

W ramach realizacji tego zadnia zakupiono piłeczki do tenisa stołowego, puchary, napoje i suchy prowiant dla każdego uczestnika turnieju.

OTWARTE MISTRZOSTWA PŁOCKA JUNIORÓW W SZACHACH KLASYCZNYCH 2019

W 2019 roku otrzymaliśmy dofinansowanie z Urzędu Miasta Płocka na realizację zadania publicznego pn. „Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych” w wysokości 2500zł.

Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a zostały poprowadzone przez P. Grzegorza Potkańskiego – Wiceprzewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia. W przeprowadzeniu mistrzostw i wręczeniu nagród dla uczestników, Pana Grzegorza Potkańskiego wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia Pani Agnieszka Stańczyk – Jabłońska.

Mistrzostwa odbyły się w dniach 4-7 lipca 2019 roku. Rejestracja uczestników odbyła się poprzez zapisy na stronie http://www.chessarbiter.com/. Turniej był rozgrywany systemem szwajcarskim na dystansie 9 rund, tempo gry 60 min. + 30 s po każdym posunięciu od początku partii dla zawodnika. Zawodników obowiązywał zapis partii. O zajętym miejscu decydowały kolejno: liczba zdobytych punktów, punktacja Buchholza z odrzuceniem najsłabszego i najlepszego wyniku, pełna punktacja Buchholza, liczba zwycięstw oraz progresja.

W ramach turnieju zaplanowane zostało wiele atrakcji dla dzieci i młodzieży: spacer po Wzgórzu Tumskim i zwiedzanie Katedry, wycieczka do zoo w Płocku, rejs statkiem wycieczkowym po Wiśle. Podpisana została umowa wolontariacka z kilkoma osobami oraz zostało wykupione ubezpieczenie NNW za pracę wolontriacką.

Szachowe Mistrzostwa Płocka Juniorów

Od 4 do 8 lipca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Płocku rozgrywane były Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych. Turniej miał charakter ogólnopolski, rozgrywany był systemem szwajcarskim, na dystansie 9 rund, z tempem 60min + 30s dodawanych po każdym ruchu na partię dla zawodnika. W zawodach wzięło udział 22 zawodników z Płocka i innych miejscowości kraju.

Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a zostały poprowadzone przez Pana Grzegorza Potkańskiego – Wiceprzewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia. W przeprowadzeniu mistrzostw i wręczaniu nagród Pana Grzegorza Potkańskiego wspierali: Prezes Stowarzyszenia Pan Andrzej Rutkowski, Wiceprezes Stowarzyszenia – Pan Andrzej Bromka, Dyrektor ZST – Pan Dariusz Tyburski oraz Wicedyrektor ZST, a jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia – Pani Agnieszka Stańczyk-Jabłońska.

Mistrzostwa rozgrywane były pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Płocka p. Andrzeja Nowakowskiego. Organizatorem było Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki, a patronat medialny objął Tygodnik Płocki. Środki finansowe na organizację tego turnieju pochodziły z dofinansowania z Urzędu Miasta Płocka oraz ze Stowarzyszenia. 8 maja 2018 roku złożyliśmy projekt na realizację zadania publicznego pt. „Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w Szachach Klasycznych”, na który otrzymaliśmy grant w wysokości 2000  zł.

Mistrzynią Płocka została Aleksandra Szczypawka reprezentująca PUKS Mikołaj Gąbin, uzyskując 8,5 z 9pkt. II miejsce wywalczył Kornel Garwacki reprezentujący UMKS Na Pięterku Poznań, a III miejsce Wiktor Dutkiewicz z Płocka. Obydwaj zawodnicy zdobyli po 7pkt. i o miejscu na podium zdecydowała punktacja pomocnicza Buchholza.

W turnieju trzech zawodników uzyskało normy na wyższe kategorie szachowe. Michał Kolankiewicz zdobył III, Karol Cojnacki IV a najmłodszy uczestnik turnieju Tomasz Grochulski V kategorię regionalną. Klasyfikację zawodników z rankingiem do 1600 PZSzach wygrał Sebastian Myśliwiec reprezentujący PUKS Mikołaj Gąbin, klasyfikację z rankingiem do 1400 PZSZach Patrycja Sobótka z Płocka a klasyfikację z rankingiem do 1200 PZSZach Karol Chojnacki z Nowego Gulczewa.

Oprócz zmagań szachowych zorganizowaliśmy dodatkowe atrakcje takie jak: przejazd meleksem i zwiedzanie Płocka, rejs statkiem turystycznym po Wiśle integracyjne ognisko nad wodą, wyjście do ZOO i Muzeum w Płocku. Atrakcje te zorganizowane były we współpracy z naszymi partnerami: Stowarzyszeniem Wodniaków „Flis” i  ZUH „Orlik” Andrzej Bromka.