Płock, al. Jana Kilińskiego 4 stowarzyszenie70@wp.pl 24 367-27-30

Szachy

Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki w Płocku organizuje szkolenia nauki gry w szachy i przeprowadza Turnieje Szachowe dla dzieci i młodzieży miasta Płocka, województwa i całego Kraju. Osobą odpowiedzialną za prowadzenie tej dyscypliny sportu jest Pan Grzegorz Potkański – instruktor/nauczyciel szachów mający uprawnienia PZSz w Naszym Kraju. Wszyscy zainteresowani nauką lub grą w szachy mogą kontaktować się z Panem Potkańskim tel. 510 770 680.

W Stowarzyszeniu Przyjaciół Siedemdziesiątki w Płocku wszystkie Turnieje Szachowe odbywają na wysokim poziomie, ponieważ prowadzone są przez osoby posiadające kwalifikacje i będącymi wielkimi pasjonatami szachów. Jedną z tych osób jest członek Naszego STOWARZYSZENIA Pan Grzegorz Potkański – obecnie Wiceprzewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Przyjaciół Siedemdziesiątki w Płocku jednocześnie posiadający uprawnienia instruktora szachowego Polskiego Związku Szachowego. Turnieje Szachowe są prowadzone pod nadzorem sędziego międzynarodowego klasy FA (lic. 02300030), zawodnika z tytułem k+ (lic.07200217) i instruktora szachowego P.Z.Sz. Pana Pawła Flak (ID CR 2644, ID FIDE  1117548).

Paweł Flak
Sędzia międzynarodowy i Instruktor P.Z.Sz.

Grzegorz Potkański
Instruktor P.Z.Sz.

Otwarte Mistrzostwa Płocka Juniorów w szachach klasycznych 2021

Prologiem do Otwartych Mistrzostw Płocka Juniorów w szachach klasycznych był Turniej Szachów Błyskawicznych o Puchar Dyrektora Siedemdziesiątki w Płocku. Zawody rozegrano w Internacie Zespołu Szkół Zawodowych „Siedemdziesiątki” w sobotę 3 lipca 2021 r. na dystansie 9 rund z tempem gry na zawodnika 5 minut plus 2 sekundy po każdym posunięciu od początku partii.

TURNIEJ SZACHOWY W BIAŁEM 8-9.05.2021r.

W dniach 8-9 maja 2021 r. Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki już po raz drugi we współpracy z Panem Edmundem ZIELIŃSKIM, Burmistrzem Gminy Gostynin oraz Gminnym Centrum Kultury i Tradycji Wsi Gminy Gostynin zorganizowało zawody szachowe w malowniczym podpłockim Białem.

TURNIEJ SZACHOWY W BIAŁEM 12.12.2020r.

W dniu 12 grudnia 2020 r. Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki w Płocku zorganizowało ,,Turniej Szachowy o Puchar Wójta Gminy Gostynin” w Białem. Turniej rozegrano w Gminnym Centrum Kultury i Tradycji Wsi Gminy Gostynin w Białem, a każdy szczegół organizacji turnieju był starannie dopracowany przez gospodarza obiektu Cezarego SZYMCZAKA, Dyrektora Centrum.

Zawody zostały uroczyście otwarte przez Pana Edmunda ZIELIŃSKIEGO, Wójta Gminy Gostynin, który ufundował puchary dla czołowej trójki. Przemowę wygłosili również Dyrektor Cezary SZYMCZAK oraz Andrzej RUTKOWSKI Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Siedemdziesiątki w Płocku. Na koniec szczegóły organizacyjno-sędziowskie przedstawił Paweł FLAK.

W tym trudnym ze względu na COVID-19 czasie z szeregiem ograniczeń, w którym wiele aktywności podejmowanych było wyłącznie on line, organizatorów pozytywnie zaskoczyła frekwencja. W szrankach turniejowych stanęło 32 zawodników z Płocka, Kutna, Rościszewa, Gąbina, Nagodowa i in. Każdy zawodnik miał do rozegrania 9 partii, a w każdej ograniczony  czas do namysłu – maksymalnie 30minut  na rozegranie partii. Zawody podlegały ocenie rankingowej FIDE w szachach szybkich.

Zawody przebiegły w atmosferze fair play. Po wielogodzinnych bojach wyłoniono zwycięzców turnieju. W oczekiwaniu na ceremonię zakończenia pasjonatów królewskiej gry zajął wszystkich obecnych występem artystycznym  Prezes Andrzej RUTKOWSKI.

Puchar Wójta Gminy Gostynin za I miejsce zdobył faworyt rozstawiony z numerem 1 na liście startowej Mariusz DUCH, płocczanin reprezentujący klub SzUKS Gostmat 83 Gostynin. Tuż za nim uplasował się najbardziej utytułowany zawodnik Mirosław GAWROŃSKI z Kutna. Trzecie miejsce na podium przypadło Pawłowi FLAKOWI, zawodnikowi legitymującemu się tytułem kandydata na mistrza, posiadającemu drugi ranking wśród wszystkich uczestników turnieju.

Zdjęcie z ceremonii zakończenia turnieju poniżej.

Od lewej stoją: C. Szymczak, A. Rutkowski, P. Flak, M. Duch, M. Gawroński.

Wielu zawodnikom udało się zdobyć albo podwyższyć kategorię szachową. IV kategorię zdobyli: Filip ZDZIEMBORSKI, Tomasz SICZEK, Eugeniusz MIELNIKOW, Ireneusz STĘPIEŃ, Nina DANIŁOWICZ oraz Konrad ZATORSKI, dla którego był to debiut turniejowy. Kolejnych 2 zawodników zdobyło V kategorię: Tomasz GRUDZIŃSKI oraz Michał BARANOWSKI.

Stowarzyszenie Przyjaciół Siedemdziesiątki pragnie serdecznie podziękować osobom, dzięki którym turniej się odbył, tj. Panom:

Edmundowi ZIELIŃSKIEMU, Wójtowi Gminy Gostynin,

Cezaremu SZYMCZAKOWI, Dyrektorowi GCKiTW Gminy Gostynin,

Grzegorzowi POTKAŃSKIEMU, Prezesowi Stowarzyszenia Akademia Szachowa Płock,

Pawłowi FLAKOWI, sędziemu klasy FIDE.

Turniej szachowy Ruciane – Nida

W MIESIĄCU SIERPNIU 2019 R. Z DRUŻYNĄ SZACHOWA PRZY UDZIALE PREZESA STOWARZYSZENIA PRZYJACIÓŁ SIEDEMDZIESIĄTKI PANA ANDRZEJA RUTKOWSKIEGO I WICEPRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI REWIZYJNEJ STOWARZYSZENIA PANA GRZEGORZA POTKAŃSKIEGO UCZESTNICZYLIŚMY W TURNIEJU SZACHOWYM W RUCIANE – NIDA ORGANIZOWANYM PRZEZ WÓJTA GMINY RUCIANE – NIDA. NA 120 UCZESTNIKÓW ZAJĘLIŚMY DRUGIE MIEJSCE W KLASYFIKACJI INDYWIDUALNEJ I CZWARTE DRUŻYNOWO.